Ergonomia
Program i cel
Program przedmiotu obejmuje przekazanie wiedzy o podstawowych czynnikach warunkujących racjonalne projektowanie, takich jak czynniki antropometryczne, biomechaniczne, fizjologiczne, psychologiczne itp., występujące w procesie kształtowania przestrzeni architektonicznych. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawową wiedzą z zakresu ergonomii dotyczącej mebli, oświetlenia, detali architektonicznych oraz rozwiązań funkcjonalnych budynków, tak by każdy z nich potrafił zastosować nabytą wiedzę o ergonomii w projektach meblarskich i architektonicznych. Student zyskuje umiejętności i wiedzę niezbędną do samodzielnego i odpowiedzialnego projektowania przestrzeni w zakresie architektury wnętrz mieszkalnych i wnętrz obiektów użyteczności publicznej; uzyskuje również podstawową wiedzę o relacjach występujących w układzie człowiek – przestrzeń w architekturze.
Formy kształcenia
• wykłady;
• wykłady konwersatoryjne;
• ćwiczenia.
Warunki zapisu
Przedmiot obowiązkowy na II roku studiów stacjonarnych I stopnia oraz na I roku studiów niestacjonarnych I stopnia.
Materiały dydaktyczne
- T. Taczanowska, P. Jaśkowski, Ergonomia w budownictwie, Politechnika Lubelska, 1998;
- K. Ujma, Ergonomia w architekturze, wydawnictwo Politechnika Śląska, 2009;
- E.Górska, Ergonomia projektowanie diagnoza eksperymenty, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2021;
- P. Nowakowski, Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2015;
- E. Neufert, Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego, wydawnictwo Arkady, 2011;
- Prawo Budowlane;
- Warunki Techniczne i Inne Akty Prawne, 2021 Dz.U. 2021 poz. 2351, 2021.