Przejdź do treści

Ziemia i Woda

Ogłoszenie
Opublikowano 09 mar 2015
Ziemia i Woda w BWA

Na wiosnę galeria Dizajn BWA Wrocław przygotowała wystawę prezentującą projekt Ziemia i Woda grupy Food Think Tank, w ramach którego w podwrocławskiej miejscowości pod ziemią zostanie wydana jedyna w swoim rodzaju kolacja.

Ziemia i woda to dwa elementarne żywioły, które fascynowały starożytne kultury i które nadal są inspiracją dla ludzi, w tym różnych specjalistów z grupy Food Think Tank: kucharzy, artystów, badaczy, naukowców czy rolników. Od kilku miesięcy kolektywnie pracują nad czwartym swoim projektem Ziemia i Woda, tworząc koncepcję tymczasowej restauracji i poszukując nowych, nieoczekiwanych rozwiązań. Wzajemnie dzielą się wiedzą i eksperymentują, nierzadko wychodząc poza przyjemne strefy własnego komfortu. Wielkim finałem projektu będzie kolacja. W podwrocławskiej miejscowości Milejowice, na polu gospodarstwa Milejowe Pole, w środę 22 kwietnia, który jest Międzynarodowym Dniem Ziemi, wydana zostanie podziemna, czterogodzinna kolacja, która zaprezentuje efekty wielomiesięcznej pracy nad lokalnymi produktami spożywczymi.

Wystawa Ziemia i Woda będzie opowieścią o metodologii pracy nad menu. W przestrzeni galerii pokażą także to, co przyczynia się do stworzenia restauracji. Dla Food Think Tank smak jest konstruktem holistycznym, na który składają się bodźce odbierane przez wszystkie zmysły Dlatego w strukturę kolacji wchodzi nie tylko jedzenie, ale również dźwięk i oprawa muzyczna, specjalnie zaprojektowana zastawa ceramiczna i drewniana, skomponowany zapach, wizualizacje i w końcu sama przestrzeń niecodziennej restauracji.

W galerii Dizajn powstanie ekspozycja w duchu idei DIY (Do It Yourself / Zrób to sam), silnie powiązanej z manifestem grupy. To będzie namacalna dokumentacja procesu, gdzie pośród sadzonek, łupków ceramicznych, odpadów i prób kulinarnych zanurzonych w ziemi, odnaleźć można mikrolaboratorium smaku, dynamicznie rozwijające się z biegiem czasu. Kulminacją będzie dzień kolacji (22 kwietnia), która zostanie przetransmitowana do przestrzeni galerii, a następnie przez kolejne trzy dni, aż do 25 kwietnia, będzie można zobaczy to, co pozostało, po podziemnej restauracji.

partnerzy: Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Kino Nowe Horyzonty, Studenckie Koło Naukowe Kuchni Molekularnej, Szajnochy 11, Milejowe Pole, Retro Food Design, KUKBUK, Cafe Targowa, Mchy i Paprocie, Szklarnia – The Greenhouse, Czarny Deszcz, Be Wood, Browar Stu Mostów, Art Food 2014, Szklarnia, Grappa Studio, Salon Firmowy Viessmann Zakład Matkowski, Stawy Milickie S.A., Przedsiębiorstwo Zaopatrzenia Rolnictwa Centrala Nasienna Lisowicz Rajzer Spółka Jawna O/ Głogów, Drukarnia Osiedlowa, Zarząd Zieleni Miejskiej we Wrocławiu

patron medialny: Magazyn Usta

Food Think Tank
Koordynator: Tomasz Hartman
Kuchnia
Główny kucharz: Michał Czekajło
Ryba: Michał Czekajło + Joanna Biesiada, Natalia Pyka
Mięso: Adrian Klonowski + Zuzanna Piekarska
Zupa: Kristoffer Basznianin + Agata Iwańska
Warzywa korzenne: Tomasz Trąbski + Bartosz Raszewski
Płazy i gady: Luiza Trisno + Janek Andrzejewski
Owady: Michał Werda + Patryk Kownacki
Soczyste i orzeźwiające: Marcin Czubak, Karol Karpiak + Magdalena Kurzawa
Deser: Krzysztof Klimaszewski, Patryk Szczepański, Karolina Zajączkowska
Food Lab: Anna Żołnierczyk, Marcelina Mazur
SKN kuchni molekularnej: Agata Iwańska, Joanna Biesiada, Magdalena Kurzawa, Natalia Pyka, Zuzanna Piekarska, Janek Andrzejewski, Patryk Kownacki, Bartosz Raszewski
Kawa: Filip Kucharczyk
Drinki i Koktajle: Aleksandra Pawlik
Rolnicy: Ewelina Żygadło, Michał Lewandowski
Gospodarz: Ewelina Żygadło
Opieka merytoryczna: Jarosław Dumanowski
Ceramika: Karina Marusińska + Katarzyna Mazurek, Aleksandra Osowska, Patrycja Śliwińska, Ewelina Birut
Drewno: Bartosz Pelc
Sztućce: Karolina Zagrodnik
Aranżacja: Joanna Nowara
Muzyka: Wojtek Furmaniak
Wizualizacja: Paweł Kosuń
Architekt: Barbara Swierc
Public relations i dziennik: Agnieszka Szydziak
Zdjęcia: Jędrek Stelmaszek
Streaming: Maciej Markowski
Identyfikacja wizualna: Ewelina Turkot
Komiks: Dagmara Jagodzińska
Skarbnik: Marta Pielechata
Wystawa: Karolina Zajączkowska, Łukasz Wasyliszyn

………………………….

Galeria Dizajn BWA Wrocław: Katarzyna Roj
Produkcja wystawy: Michał Grzegorzek, Joanna Sokalska
Realizacja i montaż wystawy: Tomasz Koczoń, Michał Perucki
Projekt architektoniczny Czarnej Chaty oraz stołu na wystawie: BudCud
Opracowanie graficzne wystawy: Jakub Stępień / Hakobo

________________________

Zamieściła: Anna Zielińska

Pliki do pobrania

Ziemia i Woda - słowa od kuratorow.doc
doc, 30.5 KB
Ziemia i Woda - słowa od kuratorow.doc

Wprowadzenie do wystawy od kuratorów: Łukasza Wasyliszyna i Karoliny Zajączkowskiej

O Food Think Tank.pdf
pdf, 3.55 MB
O Food Think Tank.pdf

O Food Think Tank

Pozostałe aktualności