Zapraszamy na wykład 'Jedz w duchu ekorozwoju', który odbędzie się 21 .11.2018 o godz. 10:00 w CSU.CI
Honey & bunny - austriacki duet/jedna z najbardziej rozpoznawalnych na świecie grup artystycznych, działających w zakresie tzw. eat artu oraz food designu. Duet tworzą Martin Hablesreiter i Sonja Stummerer.
Zagadnienie codziennego odżywiania łączą się nie tylko z dietami i konceptami kulinarnymi, ale także z wpływem na ekosystem i procesy społeczno-ekonomiczne. Co i jak jemy ma bezpośredni związek z emisją CO2, zużyciem wody i gruntów, systemami energetycznymi i transportem. Zagadnienia takie jak zmiany klimatu, nierówności społeczne lub produkcja zanieczyszczeń nie mogą być wykluczane z dyskusji o Food Design.
Tak jak kiedyś projektanci zaangażowali się w cyfrową rewolucję ze swoimi pomysłami i rozwiązaniami, tak dziś mogliby wspierać trend związany z bardziej świadomym podejściem do równouprawnienia, uczciwości, ziemskich zasobów i zanieczyszczenia. Krótko rzecz ujmując mowa tu o „rewolucji eko-rozwojowej".
Nasza reakcja na badania teoretyczne związane ze zmianami klimatu, przepływem emigrantów czy zrównoważoną prosperitą ekologiczną i społeczną to próba zastanowienia się nad tym, jak kreatywne i interwencjonistyczne środki mogą być użyte by zapoczątkować zmiany w zachowaniu i myśleniu o jedzeniu. Ponieważ: nasze rozważania, wnioski i dzieła jesteśmy winni nie branży, ale demokratycznemu społeczeństwu.
info: D. Sobolewska
zamieściła AZG