Przejdź do treści

ART FOOD 2014

Ogłoszenie
Opublikowano 16 lip 2014
ART FOOD 2014

Zapraszamy na wystawę podsumowującą współpracę studentów i wykładowców Katedry Ceramiki Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu z Central St Maritns College w Londynie oraz Pratt Institute w Nowym Jorku.

Wernisaż odbędzie się 24 lipca o godz. 17:00 w Galerii Neon przy ul. Traugutta 19/21.

O PROJEKCIE 

Tego lata, już po raz drugi studenci z uczelni projektowych z Polski i zagranicy spotkają na warsztatach, które w unikalny sposób łączą ze sobą kulinaria z designem. Pod okiem projektanta Marka Cecuły stworzą wyjątkowe naczynia ceramiczne. Efekty ich prac zostaną zaprezentowane na wystawach we Wrocławiu, Londynie i Nowym Jorku.

 Jest to już druga edycja projektu Art Food. Celem projektu jest stworzenie niezwykłych, acz funkcjonalnych naczyń ceramicznych – obiektów do eksponowania i prezentacji sztuki kulinarnej, które podkreślą piękno wyjątkowych dań i posłużą jako płótno dla prac znakomitych kucharzy i stylistów żywności. Młodzi projektanci będą mieli okazję zrealizować swoje projekty, zdobyć bezcenne doświadczenie i nawiązać kontakty w branży. 

Tym razem w projekcie udział wezmą studenci z trzech uczelni: Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu (Wydział Ceramiki i Szkła, Katedra Ceramiki), Central St. Martin's College w Londynie oraz Pratt Institute w Nowym Jorku.

Młodzi projektanci spotkają się na początku lipca w Ćmielow Design Studio w Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów" i „Chodzież" S.A.

Podczas trzytygodniowych warsztatów pod okiem Marka Cecuły – lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, zrealizują wzory, które przygotowywali w pracowniach uczelnianych podczas semestru letniego. Przez ostatnie miesiące, w ramach przygotowań do projektu, studenci brali udział w specjalnych warsztatach projektowych i kulinarnych, które organizowane były na poszczególnych uczelniach. Wspólnie zastanawiali się nad kulturowymi aspektami spożywania posiłków oraz nad tym jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy jej podania – i vice versa.

Celem projektu Art Food jest edukacja projektowa wykraczająca poza ramy uczelni: podczas warsztatów w fabryce w Ćmielowie studenci będą mieli okazję zetknąć się ze światem profesjonalnego projektowania i komercyjnej produkcji. Dla studentów warsztaty będą unikalną szansą by poznać całościowy proces projektowania – od powstawania koncepcji po produkcję, od wstępnych rozmów z klientem, po ścisłą współpracę z producentem. Zdobyte doświadczenia będą kluczowe dla dalszego rozwoju kariery zawodowej –projekt otwiera dla nich drogę do pracy w branży wzornictwa przemysłowego. 

Efekty warsztatów w Ćmielów Design Studio zostaną zaprezentowane na wystawach we Wrocławiu (24 lipca), a następnie w Londynie podczas London Design Festival (wrzesień 2014) i w Nowym Jorku (październik 2014). Najlepsze prace zostaną wdrożone do produkcji i wprowadzone do sprzedaży. 

Instytut Adama Mickiewicza jest głównym partnerem projektu, w ramach programu promocji polskiego designu za granicą.

Projekt współorganizowany jest przez Modus Design/Studio Marka Cecuły, Akademię Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, Central St. Martin's College w Londynie, Pratt Institute w Nowym Jorku oraz Zakłady Porcelany "Ćmielów" i "Chodzież" S.A. 

Zapraszamy do śledzenia bloga projektu: artfoodproject.wordpress.com

Więcej informacji na www.iam.pl ​


Projekt współorganizowany jest przez:

Modus Design Studio Marka Cecuły 

Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu

Central St Maritns College in London

Pratt Institute in New York

Zakłady Porcelany "Ćmielów" 


Partnerzy w projekcie:

Szajnochy 11

Restauracja Pod Gryfami 

Roundhouse London

STRONA PROJEKTU

 

Info: Karina Marusińska

Zamieściła: Anna Zielińska 

Pozostałe aktualności