![ART FOOD 2014](/sites/default/files/archiwum/images/03240203_0.jpg)
Zapraszamy na wystawę podsumowującą współpracę studentów i wykładowców Katedry Ceramiki Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu z Central St Maritns College w Londynie oraz Pratt Institute w Nowym Jorku.
Wernisaż odbędzie się 24 lipca o godz. 17:00 w Galerii Neon przy ul. Traugutta 19/21.
O PROJEKCIE
Tego lata, już po raz drugi studenci z uczelni projektowych z Polski i zagranicy spotkają na warsztatach, które w unikalny sposób łączą ze sobą kulinaria z designem. Pod okiem projektanta Marka Cecuły stworzą wyjątkowe naczynia ceramiczne. Efekty ich prac zostaną zaprezentowane na wystawach we Wrocławiu, Londynie i Nowym Jorku.
Jest to już druga edycja projektu Art Food. Celem projektu jest stworzenie niezwykłych, acz funkcjonalnych naczyń ceramicznych – obiektów do eksponowania i prezentacji sztuki kulinarnej, które podkreślą piękno wyjątkowych dań i posłużą jako płótno dla prac znakomitych kucharzy i stylistów żywności. Młodzi projektanci będą mieli okazję zrealizować swoje projekty, zdobyć bezcenne doświadczenie i nawiązać kontakty w branży.
Tym razem w projekcie udział wezmą studenci z trzech uczelni: Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu (Wydział Ceramiki i Szkła, Katedra Ceramiki), Central St. Martin's College w Londynie oraz Pratt Institute w Nowym Jorku.
Młodzi projektanci spotkają się na początku lipca w Ćmielow Design Studio w Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów" i „Chodzież" S.A.
Podczas trzytygodniowych warsztatów pod okiem Marka Cecuły – lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, zrealizują wzory, które przygotowywali w pracowniach uczelnianych podczas semestru letniego. Przez ostatnie miesiące, w ramach przygotowań do projektu, studenci brali udział w specjalnych warsztatach projektowych i kulinarnych, które organizowane były na poszczególnych uczelniach. Wspólnie zastanawiali się nad kulturowymi aspektami spożywania posiłków oraz nad tym jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy jej podania – i vice versa.
Celem projektu Art Food jest edukacja projektowa wykraczająca poza ramy uczelni: podczas warsztatów w fabryce w Ćmielowie studenci będą mieli okazję zetknąć się ze światem profesjonalnego projektowania i komercyjnej produkcji. Dla studentów warsztaty będą unikalną szansą by poznać całościowy proces projektowania – od powstawania koncepcji po produkcję, od wstępnych rozmów z klientem, po ścisłą współpracę z producentem. Zdobyte doświadczenia będą kluczowe dla dalszego rozwoju kariery zawodowej –projekt otwiera dla nich drogę do pracy w branży wzornictwa przemysłowego.
Efekty warsztatów w Ćmielów Design Studio zostaną zaprezentowane na wystawach we Wrocławiu (24 lipca), a następnie w Londynie podczas London Design Festival (wrzesień 2014) i w Nowym Jorku (październik 2014). Najlepsze prace zostaną wdrożone do produkcji i wprowadzone do sprzedaży.
Instytut Adama Mickiewicza jest głównym partnerem projektu, w ramach programu promocji polskiego designu za granicą.
Projekt współorganizowany jest przez Modus Design/Studio Marka Cecuły, Akademię Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, Central St. Martin's College w Londynie, Pratt Institute w Nowym Jorku oraz Zakłady Porcelany "Ćmielów" i "Chodzież" S.A.
Zapraszamy do śledzenia bloga projektu: artfoodproject.wordpress.com
Więcej informacji na www.iam.pl
Projekt współorganizowany jest przez:
Modus Design Studio Marka Cecuły
Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Central St Maritns College in London
Pratt Institute in New York
Zakłady Porcelany "Ćmielów"
Partnerzy w projekcie:
Szajnochy 11
Restauracja Pod Gryfami
Roundhouse London
STRONA PROJEKTU
Info: Karina Marusińska
Zamieściła: Anna Zielińska