KUCHNIA EUROPY WROCŁAW

KUCHNIA EUROPY WROCŁAW

Projekt organizowany przez Instytut Goethego.

W projekcie organizowanym przez Instytut Goethego, którego kuratorem jest brytyjska pisarka Priya Basil, udział wzięła prof. Katarzyn Koczyńska – Kielan, zaproszona wraz ze swoimi adeptami ceramiki: studentką roku dyplomowego oraz trójką absolwentów Pracowni Koła Garncarskiego naszej uczelni.  

Projekt Kuchnia Europy jest powiązany z niemiecką prezydenturą w Radzie Unii Europejskiej od lipca do grudnia 2020 roku.

Co się dzieje z ideami Europy, wspólnotą i dzieleniem się, gdy rozważa się to z punktu widzenia kuchni?

Do projektu "Kuchnia Europy Wrocław" zaproszeni zostali mieszkańcy Polski, by podzielili się swymi wyobrażeniami o Europie poprzez skojarzenia z przyprawami i smakami. Jaki smak ma dla nich Europa? I czego by dodali? 

Ich odpowiedzi tworzą punkt wyjścia dla krótkich esejów Priyi Basil i Matta Aufderhorsta oraz prac piątki artystów ceramików z naszej uczelni: Katarzyny Koczyńskiej-Kielan, Magdaleny Maros, Katarzyny Mazurek, Alicji Patanowskiej i Davida Żyndy.

Ich realizacje zostały zaprezentowane w trakcie spotkania w Muzeum Narodowym we Wrocławiu i towarzyszyły spinającemu całość wydarzeniu. 

Film dokumentujący wydarzenie 

Więcej informacji o projekcie - https://www.goethe.de/ins/pl/pl/kul/dos/euw/euk.html


zamiesćiła AZG

Galeria:

  • Otwarcie prezentacji, Muzeum Narodowe Wrocław
  • K. Koczyńska-Kielan
  • K. Koczyńska-Kielan, W malinowym chruśniaku
  • A. Patanowska
  • K. Mazurek
  • M. Maros
  • D. Żynda
Więcej »