Przejdź do treści

Upublicznienie pracy doktorskiej Barbary Stelmachowskiej

Ogłoszenie
Opublikowano 30 wrz 2024
and
Upublicznienie pracy doktorskiej Barbary Stelmachowskiej, zdj. Jerzy Wypycyh

Praca doktorska pt. "Jedzenie przyszłości: tendencje i spekulacje. Dlaczego by przetrwać potrzebujemy emocjonalnego związku z jedzeniem?" jest próbą nazwania i analizy trendów dotyczących sposobów odżywiania się człowieka w przyszłości, ich wpływu na stan środowiska oraz pokazania, jak opracowane w trakcie badań doktorskich obiekty ceramiczne mogą tym trendom odpowiadać.

Obszar badawczy skupia się na prześledzeniu zmian w kulturze i sposobie jedzenia od początku istnienia gatunku ludzkiego aż po współczesność. W rozprawie żywność określona jest jako jako element organizujący i kształtujący świat, postrzegana jest więc znacznie szerzej niż jedynie jako substancja niezbędna do przetrwania. Podkreślone zostało jej znaczenie emocjonalne, ekonomiczne, kulturowe oraz nierozerwalne połączenie z naturą.

Na przykładzie scenariuszy związanych z produkcją mięsa in vitro, bezglebowymi uprawami roślin oraz żywnością w proszku, analizowany jest potencjał i zagrożenia związane z pojawiającymi się trendami.

Upublicznienie pracy doktorskiej Barbary Stelmachowskiej, zdj. Jerzy Wypycyh
Upublicznienie pracy doktorskiej Barbary Stelmachowskiej, zdj. Jerzy Wypycyh

Praca jest zapisem badań nad możliwościami powrotu do samowystarczalności upatrywanej jako klucza do zminimalizowania negatywnego wpływu przemysłowo produkowanej żywności. Poza wpływem człowieka na środowisko wyraźnie zaznaczona jest także waga wpływu kontaktu z naturą na człowieka, a kontakt ten może mieć miejsce właśnie przy wytwarzaniu żywności.

Integralną częścią rozprawy jest opis prac realizowanych w materiałach ceramicznych, które stanowią interpretacje i spekulatywne propozycje projektowe dla wcześniejszych rozważań. Widziana z tej perspektywy rola projektanta skupia się na kierowaniu codziennymi zachowaniami i gestami, z których rodzą się rytuały.

Pozostałe aktualności